TANINA KONO

 
 

live i Vollsmose kulturhus oktober 2010

Basiru Suso - kora og vokal
Per Nyboe - guitar og vokal
Christer Irgens-Møller - keys og vokal
Modu Traore - djembe, percussion

 
 

Tanina kono ~ trækfugle ...


spiller en cross-over af dansk og vestafrikansk musik baseret på egne kompositioner. Musikerne mødte hinanden i sommeren 2006, efter de to danske musikere, Nyboe og Irgens-Møller, var i Mali i vinteren 2006, hvor de fostrede ideen til et orkester med folk fra denne rige musikkultur. Herboende Basiru Suso var i forvejen kendt af dem begge og hans samarbejdspartner, Modu Traore fra Gambia, gav sig selv som percussionist.
Med deres forskellige musikalske baggrund har de fire musikere smedet en musik sammen i et fælles udtryk, hvor tradition forbindes med nutid, ikke blot musikalsk, men også ved kombinationen af de klassiske instrumenter kora og djembe, med guitar og synthesizer.hør Tanina Kono på MySpace


Basiru Suso og Modu Traore har begge baggrund i den store mandingo kultur, som er udbredt i Mali, Senegal og Gambia. Suso er en sand mester, og er virtuos på sit instrument - koraen - en harpe med 21 strenge. Han er uddannet som griot - en troubadur der ifølge traditionen skal kunne improvisere hyldestsange til ære for folk, der er tilstede, samt synge nyheder og og sit folks historie til akkompagnement på koraen.
Modu spiller djembe, den store ekspressive håndtromme, som både bruges til akkompagnement og solotromme. Også tama'en, behersker han; en solo-tromme med et stort udtryksregister; den har et væld af toner, som man frembringer ved at klemme på et snoretræk med overarmen. Den bliver brugt som "talende" tromme, da man kan efterligne sproglyde på den.


Repertoiret indeholder sange både på dansk og manding; temaer fra dansk folkemusik lægges indover en sang af Suso; og Nyboe og Suso synger hver sit sprog i samme sang! Teksterne handler om at skabe fred og kærlighed blandt folkene: Musik forbinder alle på et højere plan.

 

Christer Irgens-Møller
Basiru Suso
Modu Traore Per Nyboe

Nyboe,Suso, Irgens-Møller og Traore er garvede musikere, der har spillet land og rige rundt i de sidste mange år. Suso og Traore bl.a. sammen med bassisten Moussa Diallo, Per Nyboe solo og med backing af bl.a. Michael Holmberg og Henning Pold, Christer Irgens-Møller med afro i Zebra med bl.a. med Ayi Solomon (Ghana) og med avantgarde i Clinch.

Booking: Per Nyboe tlf. 62 25 20 90 eller 24 25 66 02


Tanina Kono i Nyborg 2009.